Ekonomické drama USA se zrychluje a česká zpravodajství mlčí jako hrob

 

Zazvonil zvonec a pohádky je konec
Zazvonil zvonec a pohádky je konec

Je zoufalé, že i mnoho „elitních“ ekonomů  nebere varovné signály jako součást světového ekonomického řádu, ale pouze jako jednotlivé excesy. Zkusme to napravit.

 

 

V masmédiích stále slyšíme o Řecku, Rusku, plácání o akciích, kterým rozumí maximálně promile občanů, ale to, co by měli občané slyšet, prostě cenzura jako celek nepustí. (Ne, že by se nedaly dohledat, ale seriozní rozbor by otřásl s občany eurodolarové zóny a tak se bude do poslední chvíle mlčet)

 

Takže co se tak světoborného stalo?

Skutečné drama – dejme si na stůl tvrdá data, byť nejsou sebrána v jednom dni, ale rozpětí několika měsíců. 

 

Rozpočtový schodek v USA v březnu prudce vzrostl

Rozpočtový deficit Spojených států v březnu vzrostl meziročně o 43 procent na 53 miliard dolarů (1,37 bilionu korun) ze schodku 37 miliard dolarů loni v březnu. Oznámilo to americké ministerstvo financí. Za první pololetí fiskálního roku schodek stoupl o šest procent na 439,5 miliardy dolarů, a přiblížil se tak k odhadované výši schodku za celý rok. Nyní se podržte: Celková zadluženost USA byla na konci roku 2013: 17 310 mld. USD

zadlužení HDP USA 

Šílené - toto je ještě prosperující země?
Šílené - toto je ještě prosperující země?

Rusko

Aktuálních 13 procent dluhu k HDP je vzorem pro zbytek světa. Rusko je jednou z nejméně zadlužených zemí světa. Zahraniční dluh Ruska loni kvůli sankcím výrazně klesl .Celkový zahraniční dluh Ruska v loňském roce klesl téměř o 130 miliard dolarů na necelých 600 miliard dolarů

 

Růst průmyslové výroby v eurozóně v únoru překonal očekávání

Brusel - Průmyslová výroba v eurozóně v únoru meziměsíčně vzrostla o 1,1 procenta, což bylo nejprudší tempo za posledních deset měsíců. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. Tempo růstu výrazně překonalo očekávání analytiků, kteří počítali s nárůstem 0,4 procenta. Údaje jsou tudíž další známkou toho, že hospodářské oživení v eurozóně nabírá na síle.

 

Není dluh jako dluh - kde EU panikaří, USA dál utrácejí

I když federální dluh USA už dosahuje v poměru k HDP podobné úrovně jako dluh Řecka, Americe nehrozí ztráta důvěry investorů a odliv kapitálu. Jsou to totiž USA, kdo určuje pravidla na globálním hřišti.

 (Ale pozor, zatím. Tak jsou o tom alespoň přesvědčení USA)

 a poslední údaj

Rusko se stává v úterý zemí-zakladatelkou Asijské banky pro infrastrukturální investice

11:05 14.04.2015


 Takže, co se vlastně děje ve světové ekonomice?

Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná a přibyla třetí, děravá… Pohádka bratří Grimmů skončila: stoleček zadarmo už se v USA neprostře.

 

Všimněte si zajímavé explorace. Dolar posiluje, ostatní měny by zákonitě měly klesat. Ano, funguje to. Až na rubl. Ten přes sankce a ratingy posiluje. Z prosincového pádu až k 1:80 rublům za dolar atakuje hodnotu 1:50 a je nejvíce posilující měnou na světě. A zatímco pro dolar je to katastrofa, pro rubl je to návrat k normálu, byť cena ropy a plynu je na poloviční úrovni než minulý rok a Rusko už se dle amerických strategických ekonomických inženýrů mělo nyní hroutit. Zázrak? Ne, pouze americká blbost a lež.

 

Jásot USA, že se ekonomicky zvedají, jásot EU, že Evropa se zlepšuje. Zhovadilost „pseudoelit“ a zhůvěřilost části občanů. USA natiskly peníze a část rozdaly lidem. Žádné kvalitativní zlepšení, ale kvantitaivní rozdávání. Trh to přijal, protože si z toho uloupl kus každý. Jenomže ztvrdl dolar a tento problém vyřešily USA razantním deficitem. Euro dělá totéž nyní, takže kurz klesl a chvilku vyváží do USA víc, takže Evropa jásá, že je ze špatného venku. Není, pouze práci podložila Evropa vymyšlenými penězi, jako USA minulý rok. Prostě jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná.

 

A zatím na druhé části planety Země startuje obrovský projekt, Den, kdy se zhroutil americký sen – dramatický světový převrat nastal a který už nikdo nezastaví. Ani US ARMY, protože Rusko v tom není samo a společně s Čínou se dolaru už ubrání. A na Čínu s Ruskem si vojensky nedovolí. USA jsou v kleštích. Je jediná cesta, jak se posatvit čelem k světu: utáhnout si opasky, snížit platy státních zaměstnanců na polovinu, zreálnit kurz dolaru - prostě to, co se děje v Řecku včetně snížení mezd na polovinu lékařům, právníkům, soudcům a ukázat světu, jak na tom skutečně ekonomika USA je.

Samozřejmě že se jim do toho nechce. USA byly zvyklí 200 let světu poroučet a přiznat si, že jsou na dně se nikomu nechce! Ale šílený nesplatitelný deficit hovoří za vše! Přitom je jasně vidět na tvrdnutí rublu, že Rusko na dně není, naopak. Našetřilo tolik, že zatím stále sahá do zásob. Tak kdo hospodaříl lépe posledních patnáct let? A přitom jaký byl rozvrat v Rusku po Jelcinovi a jak je na tom Rusko nyní?

Ale ten hlavní masakr pro USA a dolar (eurodolar) nastává nyní - nikoliv za pět, deset let. Proto se snaží USA najednou připoutat státy, které jim byly dřív ukradené: Kuba, Česká republika, Bulharsko, Maďarsko apod.. Ty velké už od malomocných USA  dávají ruce pryč!

Pouze není jasné, kdo drží cenzuru v českých masmédiích, protože toto by měl znát každý občan České republiky. Ano, není to utajeno, je zde zdánlivá svoboda, ale 99% o tom nemá ani páru. Proč?

 

 ZDROJ - finance USA

© Zastupitelský úřad Washington (Spojené státy americké)

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
pravda
před rokem

autor: protoze meles hovna

Radek
před rokem

Škoda, že článek neobsahuje , alespoň trochu fundovanejsi rozbor, vytrhavani veci z kontextu z nej dela bezcenný zavádějící komentář. Výše dluhu nemusí (vyse zadlužení zemí toto dokazuje) ,a v praxi ani nemá , přímý dopad na ekonomickou situaci zeme. Záleží hlavně na dvou faktorech proc a od koho si půjčuji a pak řadě dalších faktorů (třeba moje důvěryhodnost, ktera ma vliv na úrokovou sazbu atd.). Je obrovsky rozdil pujcit si a spotrebovat penize na napr. vyvoj novych technologii (z tech budu asi v budoucnu velmi profitovat) a nebo si pujcit a pak vse "utratit" za korupci nebo "projist" (to cini recko, a pridava se k tomu neochota cokoliv zmenit a neefektivita hospodarstvi). Tedy paralela Recko a USA zde zadna neni, to je zcela spatny usudek. USA od dob Reagana ( cca od r. 1980 tedy cini tak jiz poslednich 35 let) začalo navysovat dluh vysokym tempem, tedy není to nic nového, soucasné tempo navyšování je radove stejné. Podobne (tempo navysovani dluhu)pouze s posunem o cca 16 let ( od roku 1996) se událo u nás. Situaci u nas a pred dvaceti lety lze velmi dobre porovnat, protoze ji vsichni známe. Není vse lepší, ale obecne je to neporovnatelne. Životní úroveň se v prumeru zvedla podstatnym způsobem a zkracene řečeno si všichni zijeme mnohem lepe nez jsme si zili a pritom jsme se z nuloveho zadlužení vysplhali az Jj odne pres 100 miliard. Tedy žádné drama. Zpět ke skladbe veritelu USA. Cca 50% Fed (velmi zjednodusene receno si půjčují vnitrostatne od specialne vybranych bank), 28% procent zahraniční veritele , ostatni cca 22%. Tedy zahraniční veritele z nichž největší je Čína a Japonsko. To jsou jejich velcí ekonomicti spojenci a profit je dlouhodbe oboustranný. Ano na prvni pohled je Rusko kontrastem s dluhem 11%. Doporucuji jet se podivat do Ruska a chvíli tam zit, vyjet za Moskvu. Bez nerostného bohatství, ktere se ovsem rozkrada skrz korupční systém, by Rusko doslova zivorilo. Zbytek závěrů autora článku nebudu komentovat jelikož je to v bledemodrem to stejne, špatné zavery a asi se jedna spise o přání než realitu. Pro zajimavost se podivejte kolik nejchudší ch zemi světa ma dluh pod 40%. Je dobre si delat vlastni závěry a ke každému vyrcenemu pristupovat vzdy bez vyjimky kriticky. Mimochodem nechtěl bych zit v USA ani Rusku a jsem velmi spokojeny, ze ziji v České republice.

ONIOFF
před rokem

RUSKO BEZ CENZURY!!!
CELOSVĚTOVĚ ZAKÁZANÁ FAKTA
O DNEŠNÍM "DEMOKRATICKÉM" RUSKU:
http://www.rf-agency.ru

Upozornění:
Tento článek je napsán skupinou nezávislých ruských odborníků na zvláštní objednávku. "Agentura Reef"

http://www.cibulka.net/petr/view.php?cis...

Petr Pokorný
před rokem

To napsal blb. Jo Cibulka....? Obrat falšovaných a padělaných výrobků v Rusku, v závislosti na odvětví, činí až 90%...Rus spotřebuje 18 litrů čistého alkoholu za rok. Podle odborníků Organizace spojených národů roční spotřeba 8 litrů alkoholu na obyvatele vede k vážné degradaci populace. (Přitom světové organizace poukazují na obrovský pokles alkoholu a ptají se, zda je to ekonomicky pro Rusko výhodné). Lidovky píší, že Ruskem se šíří epidemie HIV. 90.9% ruské populace s různým úspěchem balancuje na hranici chudoby. Více než polovina občanů Ruska (63%) se domnívá, že Rusko se ubírá nesprávným směrem, a asi oproto 90% lidí volí Putina..
Už dost, ty perly jsou tragikomické, že to může napsat pouze blb. Je jasné, že u nás je daleko příjemnější život, ale z těchto článků čiší 193% progaganda ze 100% možných...

ONIOFF
před rokem

Cibulka používá při hledání pravdy kyvadlo. Takže Tě s dovolením opravím:Bůh je blb.-)

ONIOFF
před rokem

Upozornění:
Tento článek je napsán skupinou nezávislých ruských odborníků na zvláštní objednávku. "Agentura Reef"

Autoři nejsou zastánci tzv "tolerance" a "politicky korektní vyváženosti informací", protože v nich jako první zmizí pravda.

Rumcajs
před rokem

Je to trapný. Rusáky nemusím, ale podle těhle šašků snad choděj po hlavách a odstrkují se ušima!

Adela
před rokem

Jen bych k Vašemu komentáři ráda dodala, že bída USA a Ruska má jiný původ - chvástaví Američané si všechno zavinili sami, neomezená moc a hynenismus bank, velikášské ideje o vlastní vyjímečnosti, z toho plynoucí nikdy nekončící války mimo USA uzemí za to ,aby to všude vypadalo jako u nich. A ted je to doběhlo. Jejich vlastní dějiny jim vystavují učet. SSSR a nyní RF se na vlastních chybách v řízení země samozřejmě také podílelo leč když se podíváte na jejich hitorii tak už od samého roku 1917 až dodnes jsou největším trnem v oku celému západu a tu štvanici na Rusko od začátku organizují vlivné šedé eminence v USA...takže kdyby tohoto nebylo mohli být Rusové možná dále než si umíme představit. A to jen proto, že mají Sibiř a národní hrdost a milují svoji zemi. Osobně jsme přesvědčená o tom, že navzdory všem problémům co mají doma a všem nepřejícím vůkol nich se z toho Rusové nějak vyhrabou, vlci budou vít a karavana půjde dál. Proč za téměř sto let nedokázal západ tak velkou zemi respektovat? Proč? To je vleklá nemoc západu , která má původ v anglosaské nadutosti a "jedinečnosti"

Jakub
před rokem

Katrina vyplavila americké bohatství. Navrch huj...

Patriot
před rokem

S tím US-CZ partnerstvím je to spíše vazalství. Jejich partner není nikdo ani jejich největší spojenec Kanada, která má také obrovské přírodní zdroje a když se USA nepodaří vydrancovat zbytek světa, vrhnou se i na věrnou Kanadu. Australani je nenávidí právě pro US neschopnost brát i sobě rovné země jako partnery. Takže bych řekl, že si nás svázali a zavázali pro nás protektorátními smlouvami. Jestli jste někdo zaznamenali právě Austrálie nabízí pomoc EU s repatriací afrických hord jež se sem valí. Američani řvou na AU i EU, že ne, že se o ně máme postarat a pan Obama tiše nařídil pouštět z jihu do USA mexické a jiné imigranty...je to válka tichá a dobře organizovaná z USA - je to válka o zničení posledních tradičních hodnot západní civilizace jak v Evropě tak v Američanech s evropskými kořeny. Brainwashing nefunguje, multikulturu jim nebereme tak nás hodlají rasově přebít a namíchat s etniky jež jsou mnohem agresivnější v množení než tradiční Evropani. Takový rasový miršmarš pak bude pro ně lhce zvladatelný a dřít na ně do umoru. Politici v EU to vědí, ted jen potřebují překonat strach z bezzubého strýčka Sama

smokepoke
před rokem

Zapomneli jste na to ze CR je s USA partneri. ( jeden z duvodu proc muze byt American czech citizenship ) , ale mimo toho je prevda ze tady v USA to jde rychle dolu. Neco velkeho se stane brzy .

Pan Anonym
před 2 roky

toto je nesmysl , Čína má většinu dluhu v USA , ti se proti nim neotočí , naopak paktují se spolu .. Už jen to jak plánují postavit si mezi čínou a US vlak naznačuje že paktují.. Rusko je v tom samo..

wolf3d
před 2 roky

USA nikdy nekrachne, jelikoz jim korporace pujcuji penize a ty nikdy nedopusti aby se tak stalo...Sly by samy proti sobe, prisly by o svuj zisk atd...

Alois Játro
před 2 roky

Něco na tom bude, dolarová oblast nevěští nic dobrého. Do akcií amerických firem bych neinvestoval.

Brabec
před 2 roky

Ještě vysát Evropu...

Leon Tuzemák
před 2 roky

Shillerovo P/E ratio pro akciový index S&P 500 bylo v září 1929 před krachem 32,5 a k dnešnímu dni je 27,46. Takže se sice nebezpečně blíží, ale ještě mají na newyorské burze nějaký prostor k růstu. :-)

http://www.multpl.com/shiller-pe/table?f...

Pro laiky: P/E ratio [pí í rejšijou] Price Earnings Ratio je cena akcie děleno zisk na akcii. Kolikrát je akcie dražší než zisk, který vynáší. Shillerovo P/E je očištěné o inflaci, takže je objektivnější.

Rumcajs
před 2 roky

Otázka je, zda dnešní problémy USA nejsou jiné, než tenkrát. A zda nemají blíže k Německu v roce 1938.

Leon Tuzemák
před 2 roky

Do podzimu snad USA ještě vydrží?????????

Zeolit
před 2 roky
Pavel
před 2 roky

Když si uvědomím, že cca 40% planety sponzoruje finančně US, tak nevím, jak by dopadly bez onoho sponzoringu.

Jiří Staudinger
před 2 roky

Četl jsem názory ekonomů na situaci v USA. Většinou se shodovali na tom, že USA musí vyvolat buď "velkou válku" - (s Ruskem, Čínoau anebo Iránem) anebo je čeká na konci roku občanská válka....Jen bych ještě zmínil slova amerického generála z US generálního štábu, který po seznámení se s ekonomickou situací USA konstatoval: "Je nejvyšší čas se z těch sraček vybombardovat"...

Alice
před 2 roky

Souhlasím s Vámi, američtí ekonomové jsou v tomto zajedno. A dnes už to vědí i EU skalní zastánci, ale co neví je jak se z toho vyvázat a nechat v tom Američany samy. Stále je tu strach z velkohubého strýčka Sama. V tomhle se Evropa bude nakonec muset spojit tak jako se proti gringos spojila celá Latinská Amerika, tam se jich už nikdo nebojí. EU se zatím tiše a pomalu snaží vycouvat z ukrajinského fiaska leč Američani Evropě nehodlají dopřát klid a tudíž už opět máme nepokoje tentokrát v Makedonsku ....je to stále stejný scénář, Amerika je velmi, velmi nemocná

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...