Brusel: rodinu s pozadím Pražského hradu na internetu? Jedině pod hrozbou pokuty!

Zákon z Bruselu (připravovaný), pod který se podepsal i agresivní europoslanec Lidovec Svoboda je prazvláštní. Jistě, je tam zatím vloženo slovíčko "komerční", ale to lehce může zmizet jako u výběrčích OSA.

Převzato jako informace, protože podrobnosti nejsou veřejně známy.

17. 06. 2015 Autor: Ekonomický deník Tisk

Výrazný odpor vzbudil návrh výboru pro právní záležitosti EP, který v úpravě autorského práva navrhuje omezení zveřejňování fotografií z veřejných prostranství za komerčním účelem. Jakékoli komerční využití snímků by se tak stalo bez souhlasu držitelů práv nezákonným. 

Fotit ano, volně publikovat ne

Tento návrh omezení se nachází v návrhu zprávy o provádění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/29/ES ze dne 22. května 2001 o harmonizaci určitých aspektů autorského práva a práv s ním souvisejících v informační společnosti. ( Link )

Pozměňovací návrh č. 421, jehož autorem je europoslanec Jean-Marie Cavada, byl přijat 16. června na zasedání výboru EP.

„..Legislativní výbor zastává stanovisko, že komerční používání fotografií, videozáznamů či dalších vyobrazení děl, která jsou trvale umístěna na fyzických veřejných místech, musí být vždy vázáno na předchozí souhlas autorů nebo jiných zplnomocněných osob.“

Návrh ve svém vyjádření odmítá i Jan Loužek z české pobočky Wikimedia jako text, který bude mít značný dopad na fungování řady internetových kolaborativních projektů včetně Wikipedie. Ta česká má přes 300 tisíc článků a v současnosti nabízí 26 milionů svobodně šiřitelných souborů. Navrhovaná úprava by ale nepříznivě zasáhla i volně prodejné databáze fotografií, tzv. Fotobanky, stejně tak jako volné nakládání s fotografiemi architektury atd., v rámci kalendářů a jiných propagačních tiskovin.

„Česká právní úprava je ve srovnání s řadou dalších zemí Evropské unie velmi vstřícná ke kolaborativním a dobrovolnickým projektům, jako je Wikipedie,“ říká Loužek a dodává, že u nás „platí tzv. „svoboda panoramatu“ – tedy princip, že cokoliv, co je ve veřejném prostranství vystaveno permanentně, může být vyfotografováno a zveřejněno. Do této kategorie spadá téměř vše, co lze běžně v každém městě nebo na venkově fotografovat. Tento princip je zakotven v našich zákonech, podobně jako je tomu například i v Německu, Rakousku, Polsku nebo Holandsku. V jiných státech, mezi které patří například Belgie, Francie, nebo Itálie, tomu tak není. Pokud chce kdokoliv zveřejnit například svůj obrázek belgického Atomia, mrakodrapů v pařížské čtvrti La Défense nebo skvostů Le Corbusiera, musí žádat správce kolektivních práv o povolení. A ten mu jej nemusí poskytnout. Pokud zveřejní fotografii i tak, poruší tím autorské právo a vystavuje se možnému právnímu postihu.“

Pokud zákon projde, z Wikipedie bude muset zmizet např. fotografie vysílače Ještěd.

Návrh vzbuzuje odpor mezi politiky i fotografy

Jsem připravena bojovat proti této nesmyslné úpravě autorského zákona, říká v tiskové zprávě senátorka ze Zelené Ivana Cabrnochová. „V krátké době svolám do senátu debatu, jejímž cílem bude zahájit odpor proti tomuto legislativnímu zmetku. Cílem je přesvědčit před červencovým hlasováním europoslance, aby zachovali svobodu panoramatu tak, jak ji známe dnes“, dodává Cabrnochová.

 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...