Americká ekonomika versus ruská. Co lze dohledat? Že americká bublina splaskla!

 

Rád bych osobně upozornil čtenáře na zajímavé věci, kterých si skoro nikdo nevšimne ani z expertů a  které přitom předcházejí ukazatele za rok, či dva.  Petr Pokorný

 

A rád bych čtenáře upozornil (v závěru), co zde bylo tvrdě kritizováno. A naivita ekonomů a expertů (či propaganda) byla spíš trapná. Ostrý nesouhlas byl i s naší Lenkou Zlámalovou.

Samozřejmě by bylo naivní tvrdit, že Rusko šlape na paty USA. Co je však zásadnější: použijme slovíčko trend nebo ropa a najednou se dostáváme do jiné polohy. Nehrajme si s desetinkami, které pro občana nic neznamenají a které jsou sem vloženy jenom jako expertní doplněk z Patria.cz:

Americký průmysl pokračuje v poklesu

Průmyslová výroba v USA se v září snížila o 0,2 procenta, což je v souladu s konsensem. Předchozí měsíc byl ale revizí vylepšen na -0,1 z -0,4 procenta, takže data se k nedávným průmyslovým zklamáním nepřidávají. Rusko má určitě pokles kolem 3% a možná má nejhorší za sebou. Ale jak jsem napsal, jsou to marginálie, se kterými si hrají politici a navonění a napomádovaní burziáni. (Pravda, za vysoké mzdy...)

Co je však důležitější a vypovídající?

Pokles objemu nových objednávek nedává příliš nadějí na zlepšení trendové dynamiky průmyslu. Na firmy doléhá slabší vnější poptávka, ale také tvrdší konkurence kvůli silnému dolaru. A teď to zásadní směrem do budoucnosti. Zatímco Rusko v těžbě trhá rekordy, což mu pomáhá přežít při nízké ceně ropy, přes bití v prsa USA oficiálně hlásí: dramatický propad těžby pokračuje a to je následně viníkem poklesu průmyslu. Silný dolar a rovněž útlum investic v ropném odvětví.... Jako náznak situace v říjnu jsme zatím dostali průzkumy z New Yorku a Filadelfie, které znovu dopadly špatně.

Proč se zpravodajové smějí nízkému kurzu rublu, když pro ekonomiku je to výhoda? A už je jasné, proč guvernérka Ruska Nabiullinová odmítá do kurzu zasahovat a uměle posilovat?

A co Rusko?

Přes sankce, přes úmyslně a nesmyslně nízký rating se zdá, že Rusko už má nejhorší za sebou. A co víc: tento měsíc Rusko hlásí první čistý kvartální příliv kapitálu za více než pět let. Podle předběžných údajů centrální banky mezi červencem a zářím přiteklo do země 5,3 miliardy dolarů. Alexej Yakovitsky, výkonný ředitel VTB Capital, která je součástí VTB, druhé největší ruské banky předpovídá „nepatrně pozitivní výsledek“. Pokud jde o HDP, v příštím roce společně se Světovou bankou očekává, že ruská ekonomika v roce 2016 poroste o 0,7 procenta. „Růst bude řízen substitucí importu, dopadem slabého rublu. Nejnovější statistiky naznačují obrat v odlivu kapitálu, který se vrací zpět, což je také jeden z prvních kladných náznaků,“ řekl CNBC.

Ano, v těchto nepatrných větičkách o těžbě ropy a investicích se skrývá tajemství budoucnosti, zatímco politici nabubřele hlásají zkázy a vítězství, založené na desetinkách nic neznamenající pro veřejnost.

Patria.cz: Americké těžební společnosti se téměř rok držely nad vodou, nyní jsou ale na hraně úplné kapitulace. Důvod hrozícího pádu je jednoduchý: Těžař s nejnižšími náklady vždy vyhraje. V tomto případě je jím Saúdská Arábie a její spojenci - tyto země v podstatě ovládají OPEC. Je nutné uznat, že firmy v Texasu a Severní Dakotě vydržely mnohem déle, než se původně čekalo. Nicméně je to už téměř rok, co se ceny ropy drží v průměru kolem 50 dolarů za barel, a to se začíná projevovat. Celková těžba v USA klesla od konce prvního čtvrtletí téměř o 600 000 barelů za den. K jejímu největšímu propadu přitom došlo až nedávno. Tato situace nastala v důsledku toho, že finanční tlak už byl nesnesitelný. Mark Papa, odborník na americkou těžbu z alternativních ložisek, k tomu říká: „Čeká nás dost dramatický zvrat ve vývoji americké těžby.“

Americké těžební firmy čelí nepřekonatelnému problému ve formě vysokých dluhů. Ten se stává palčivý ve chvíli, kdy se ceny ropy dostanou pod 60 dolarů za barel. Odhaduje se, že takzvané „break even“ ceny, při kterých se pole dostávají do zisku, jsou v případě Eagle Ford a Bakken mezi 54 – 70 dolary za barel. To znamená, že těžaři jsou nyní ve ztrátách a pouze doufají, že OPEC couvne a zvedne svou těžbu. V podobné situaci mohl americké firmy držet nad vodou jen další dluh, kterého bylo doposud dostatek. Podle dat společnosti Factset došlo letos k rekordnímu zvýšení zadlužení celého sektoru v USA. Řadě těžařů přitom klesl rating do oblasti spekulativních dluhopisů.

A pokud se Rusko skutečně vyrovnalo bez závažných obtíží se sankcemi, ratingem, nízkou cenou ropy, znamenalo by to, že šlápne do pedálů a západ prohrál. Uvidíme, ale vše tomu nasvědčuje, byť halasné titulky euronovinářů hlásají opak.

Připomeňme si renomované Bloombergy, Financial Timesy (FT) - World business, finance a další, jak se vysmívaly těm, co tvrdili, že prohrávají USA a nikoliv Rusko. A že opačně to píší pouze proruští fanatici, kdežto Wall Street a ony píší přísně ekonomicky. Rok se sešel s rokem a měsíce s měsíci. A.... A položme si otázku: vážně jsou to ekonomické špičky a experti?

 

A pro ověření: co psal tenkrát Pařát dnes?

Blesková zpráva: Ropa prudce klesá. Hroutí se Rusko?

A pro úplnost:

Den, kdy se zhroutil americký sen – dramatický světový převrat nastal

 Diví se pak někdo magorovi a kandidátovi na prezidenta USA McCainovi, že jediné východisko vidí ve válce s Ruskem?

Rubriky: ~ Štítky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
oranžový expres
před rokem

Jsem zde poprvé, ale texty jsou fascinující. Jak to, že není nikde o něm informace? Zoufalství velkých je do očí bijící! Konečně jsem našel skutečný zdroj informací! Díky!

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...