To vážně nikdo z vládních legislativců o Lisabonské smlouvě nevěděl?

EuroZprávy.cz  Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach dnes předal premiéru Sobotkovi návod, jak lze "zajistit, aby ČR nebyla napříště přehlasovaná v Radě ministrů EU."

 

Česká republika se tak může podle Macha příště vyhnout kvótám, které vláda i veřejnost jednoznačně odmítá. Jde o způsob hlasování – na základě Lisabonské smlouvy platí nová pravidla, podle kterých na přehlasování stačí 55 % států reprezentujících 65 % populace. To Německu a jeho spojencům snadno umožnilo přehlasovat malé středoevropské státy.

"V Lisabonské smlouvě ovšem zůstala klauzule, podle které, ačkoliv už platí nová pravidla pro hlasování, si může  členský stát až do konce března 2017 vyžádat hlasování „postaru" (článek 3 Protokolu č. 36). Podle tohoto starého způsobu hlasování je hlas České republiky větší a hlas Německa menší, takže ČR bude moci návrh na zavedení trvalého mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl zablokovat," upozorňují Svobodní.

Petr Mach dnes proto předsedu vlády vyzval, aby toho ČR příště využila. Stačí, aby český ministr na zasedání Rady požádal o hlasování postaru s odkazem na článek 3 Protokolu č. 36, který je součástí primárního práva EU. Pak bude snadnější najít spojence k zablokování návrhu Komise.

"Znovu dnes také premiéra vyzval, aby prostřednictvím vlády a jménem ČR podal k Tribunálu Soudního dvora EU žalobu na neplatnost právního aktu Rady EU, jímž došlo k přijetí povinné relokace uprchlíků, z důvodu zneužití pravomoci dle čl. 263 SFEU," podotýkají Svobodní na webu.

„Jsem přesvědčen, že právní akt Rady EU je rozporný se zásadami subsidiarity a proporcionality, kterými jsou unijní orgány vázány (čl. 5, odst. 3, odst. 4 SEU). Unie může vykonávat svou pravomoc jen takovým způsobem a jen do té míry, jak je to nezbytné k dosažení potřebného cíle (zásada proporcionality). Unií vytyčeného cíle lze však nepochybně dosáhnout jiným, méně invazivním způsobem, např. finanční pomocí," sdělil P. Mach předsedovi vlády s tím, že taková žaloba musí být podána do dvou měsíců od přijetí rozhodnutí Radou.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...