Lže guvernér Singer (a Rusnok) s oslabováním koruny, nebo premiér Sobotka?

 

Dostali jsme na Pařátu dnes množství mailů a i zde v diskuzích se objevují připomínky, zda to je, či není dobré. Uveďme vše na pravou míru a část můžeme dokonce potvrdit slovy guvernéra Singera. Lišíme se nyní pouze v jednom: zda je to prospěšné, nebo zločin a to už nechám na vás. Svůj názor zde dávám.   

 

1) Spor Pavel Kohout versus ČNB a guvernér Singer

2) Ostrý spor guvernéra Singera a ekonoma Kohouta očima průměrného

3) Guvernére Singere, Rusnoku, zastavte okamžitě devalvaci koruny! Je to zločin!

Takže slova guvernéra Singera květen 2016

Česká ekonomika loni rostla nejrychleji za posledních sedm let. Přesto si myslí Singer, že se koruna měla oslabit víc a možná dříve. A není v takové kondici, aby ji uvolnění kurzu (konec oslabování) nepoškodilo. Proto bude pokračovat dál a počítá s tím i nástupce Jiří Rusnok.

Premiér Sobotka zase (opačně) jásá, že naše ekonomika šlape excelentně, Marksová rozhazuje peníze všemi směry a státní zaměstnanci mají "pré". Přidává se mohutně státním úředníkům, lékařům, učitelům, důchodci dostanou stovky korun, byť inflace je skoro nulová a ceny jsou nehnutelné.

Je jasné, že jeden z nich evidentně občanům lže. Buď je kondice dobrá, tudíž není třeba korunu oslabovat a lže guvernér, nebo kondice je pouze zásluhou oslabovaní koruny dobrá a občany zločinně podvádí premiér Sobotka a ministr financí Babiš. Nemohou mít pravdu oba (obě instituce).

Takže to shrňme: ministryně Marksová rozhazuje desítky miliard a společně s Dienstbierem vybírají na neziskové organizace a nepřizpůsobivé státní pokladnu do mrtě. Ty peníze nejsou v hotovosti, ale za peníze, které si ministr Babiš půjčuje v řádu oněch desítek miliard korun. Prostě na dluh. Zda sedmdesát miliard či padesát zatím nevíme, ale víme, že minulý rok to bylo sakra drahé. 62,8 mld rozházela Marksová dle Špidlova receptu: zdroje jsou! Jenom vždy pípne: ano, vážně je to dluh. Máme se tudíž dobře. Takže se máme dobře, protože si půjčil premiér Sobotka 62,8 miliard?

A nyní to hlavní!

Aby náš stát byl v lepší kondici a mohla si Marksová se Sobotkou a Babišem půjčit 62,8 miliard, čtěte nyní pozorně. Pochopí každý, kdo umí číst a je to obludné!

Aby mohla Marksová a Sobotka říct, že si vede stát dobře i přes půjčených 62,8 miliard korun, musí guvernér Singer zabránit posílení, neboli oslabit korunu stejně, jako to dělá guvernérka Nabiulinová v Rusku. Je v tom však malilinký rozdíl. Oslabení rublu Rusko nestojí ani jeden rubl, kdežto oslabení koruny ČNB, tudíž guvernérem Singerem stálo:

Neuvěřitelných 520 miliard korun!


(I ruská RB nakupuje dolary, eura či zlato, ale nikoliv na oslabení měny, ale aby v případě krize na západě měla z čeho krýt ztráty. A to je ten pohyb rublu, kdy je svázán s ropou a plynem, ale najednou nečekaně ještě víc oslabí a maistream se směje, jak jsou na tom bídně. Přitom opak je pravdou, nakupují, aby se případně nedostalo Rusko do nečekaně těžké krize a nezadlužovalo se jako Řecko nebo USA)

A dodejme perličku, čím se guvernér Singer obhajuje: pokud se v budoucnu koruna posílí, až ukončíme zeslabovaní, naše nezávislost je taková, že nás ta ztráta prostě nezajímá. Na to my se neohlížíme, říká guvernér ČNB Singer!

Shrnuto: snad je to zde hodně lidově popsáno. I když Václav Klaus byl proti hned od začátku, já byl přesvědčen, že několika měsiční uvolnění na rozběhnutí po západní krizi nám pomůže, navíc v období, kdy kolem všichni dělají totéž. Jenomže aby Singer uměle snižoval cenu koruny za obrovskou ztrátu dokonce 2,5 roku a Rusnok vyhrožuje, že bude pokračovat a vláda toho zločinně využívala, je skutečně na trestní oznámení už jenom proto, že lidé ten zločin většinou nevidí a uchlácholí je slova, že ještě nejsme předlužení. A vhledem k tomu, že to umožňuje guvernér Singer a nabádá vládu umělou cenou levných peněz, ať rozhazuje peníze z helikoptéry, je v podstatě on tím zločincem. A jak tenkrát napsal Pavel Kohout: Je „Helicopter Mirek“ (Singer) vskutku ta správná přezdívka pro guvernéra?"

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Pro ty, kteří chtějí vědět víc: Co jsou to vlastně měnové války a vyberme si náš příklad

Proč je slabá měna žádoucí?

V dobách ekonomické expanze dává mnoho zemí přednost silné měně. Silnější měna umožňuje občanům více nakupovat a vést kvalitnější způsob života. Silnější měna pomáhá rovněž udržet inflaci pod kontrolou.

Slabá měna má však také své výhody. Pokud má země slabší měnu vůči svým protějškům, její vývozy jsou levnější a o něco atraktivnější. Například Japonsko je známé svou touhou po slabé měně. Důvodem je snaha udržet exportní ceny na nižších úrovních, díky tomu pak budou chtít ostatní země od Japonska více nakupovat. Stejný případ můžeme spatřit v Číně, ta se snaží udržet slabý jüan vůči americkému dolaru, protože Američané budou kupovat levnější čínské výrobky.

JENOMŽE!

Některé teorie tvrdí, že slabší měna může být užitečná v období recese. Jiné teorie naopak tvrdí, že měnové války mohou způsobit ještě větší problémy. Asi největší hrozbou je pokus devalvovat vlastní měnu v několika zemích současně, taková situace může skutečně vést k nestabilitě a dalším závažným problémům. Pokud budou země mezi sebou manipulovat svou měnou, může být výsledný efekt zcela opačný, investice a mezinárodní obchod nebude fungovat, a to může zásadně ovlivnit žádoucí ekonomický růst.

A přesný opak toho, co se dnes děje, byť tenkrát se použily i jiné nástroje, jsme zažili v roce 1996, kdy Klaus stáhl "balíčkem" rozbíhající se inflaci a guvernér Tošovský ze strachu dramaticky sazbami přitáhl opratě ještě daleko víc. Klaus tenkrát šílel, protože se ekonomika úplně zastavila a on nemohl nic dělat. Pak nadával na Tošovského, kudy chodil. A až v roce tuším 2010 se Klausovi omluvil (i když se měl omluvit národu), že nebyly zkušenosti a on měl strach z hyperinflace. Tehdy jsem zuřil, ale dnes po letech tuto omluvu beru. Vážně nikdo s tím neměl zkušenosti a válečné Německo se počítat nedalo.

Zde:  

Pád Klausovy vlády

Proto z výše popsaného dnes ještě s větší jistotou tvrdím, že Klausova reforma byla nejexcelentnější z totalitního režimu na tržní a nebýt Tošovského přehmatu (budiž strachu), mohli jsme být o "level" výš. Stejně tak s naprostou jistotou tvrdím, že Kalouskovo šetření (nechme učených frází) bylo to nejlepší, co se mohlo udělat. Je to stejné, jako když každá rodina, co si není jistá další výplatou, raději na čas šetří. A pak, když podepíše se zaměstnavatelem smlouvu, vrhne se do obchodu na nákupy, tak totéž se děje nyní. Že západ není vyléčen nás zatím nezajímá, ale vrhnul do oběhu peníze a my za ně můžeme vyvážet zboží. Ale opatrnost je na místě! Pokud příjde krach, my padneme s ním. A to je pro mě osobně dnešní zločin guvernéra Singera, zatímco první měsíce po skončení restrikcí (Kalouskova šetření), jsem Klausovi oponoval, že na čas to beru. Viz výše poučka: všichni devalvovali, my měli také. V okamžiku, kdy jsme je předeběhli, měl Singer přestat s oslabováním měny, aby se opět vytvořilo přirozené prostředí a my se začali připravovat na možný západní krach. Místo toho opět navyšujeme dluh, byť kvůli úrokům dokonce snad záporným rádoby ekonom Babiš hlásá národu, jak hospodaří dobře!

Závěrem

Proto vždy tvrdím, že v čele nemusí být špičkový ekonom, ale někdo se špičkovým selským rozumem, který dá zadání excelentním "počítačům - ekonomům" a nikoliv tyto komedie v čele našeho státu. Prostě platí, že lže Singer, nebo Sobotka. Nejhorší je, že nás nyní ničí podle mě oba dva a Rusnok v tom chce pokračovat! Proto neustále tvrdím, že to lidé poznají až po letech. Bohužel. Nebo, až bude další západní krize! A mnozí už se na ni připravují včetně FEDu a ECB!

 

Další odkazy:

Co jsou to vlastně měnové války | FXstreet.cz

Současná měnová politika - cnb.cz

 

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Doga Malor
před 6 měsíci

Zapomínate na genialního ekonoma Rosnoka oporu a oblíbence našeho monarchy tato šedá skrčená postava už nadělala zle vzhledem k jeho věku ještě nadělá .

r.m.
před 6 měsíci

Rusnol je jen poslušný haličský židáček, stejně jako Singer. Stěžejní je najít toho, koho skutečně poslouchají. A obávám se, ten nedlí na území Čechistánu, ale za oceánem.
Pravděpodobně v New Yorku Larryho Finka, co vede korporaci Black Rock. Už od Tošovského spravují dluhopisové portfolio ČNB.
Když se podíváte kolik ty "cenné" papíry vynáší, jste doma hned.

Ema má maso
před 6 měsíci

Sobotka lže jako když tiskne!

Petr Pokorný
před 6 měsíci

opus111: píšete stále dokola stejné hlouposti a já nemíním trávit čas vyvracením stále stejného. Děkuji, že se snažíte zdánlivě sem něco jak jsem již psal snad od Jiřího Havla okopírovat. Pouze pro další čtenáře, aby bylo jasno. Na internetu se snad umíte pohybovat, tak ode mě nežádejte, abych vám něco vyhledával. Napadl jste mě, že si vymýšlím cifru 520 miliard, přitom stačí podívat se do ČNB úředních dat, nebo vyjádření guvernéra Singera. A protože je toto číslo pro socialistický scénář neexistující, naroubujete vaši konstrukci na nějaké plácání. Pak přihodíte nějaké další pravdivé číslo a nevíte, proč je. Další jste mě napadl o nepravdivých desítkách miliard. Je to vaše lenost, že nedokážete nalézt jenom deset miliard údajně z Evropských fondů na sociální začleňovaní pro Dientsbiera? A protože vždy na této sumě musí participovat stát, další desítky miliard poputují ze státní kasy. Dále se podívejte, kolik je zde neziskových organizací, které jsou všechny přisáty na státní rozpočet. Opět nejsem váš sloužící, abych všechny dohledával. A pokud napíšete, že nedostávají nic, nebo jenom tisíce korun, tak nemám šanci. A to vše dohromady je dluh, který je sociálně politický a zločinný. Pak jsou sem vloženy ekonomické statě, ale vy napíšete, že je to nesmysl, neb vaše socialistické myšlení zná pravdu a ta je ta správná, protože je vaše a ekonomické knížky jsou zbytečné. Asi jako dluh ČSSD, kdy žádá, abychom ho zaplatili za ní. A poslední, vůbec netušíte, co je to dotace, odkud kam proudí, kolik stojí samotná dotace, kolik procent hradí stát a kolik Evropská unie a jaká je vítěžnost. Vy prostě věříte a to odmítám. Takže další odpověď ode mě nežádejte. Vy se prostě chcete vykecat a na to já nemám čas. Příjemný večer přeji.

opus111
před 6 měsíci

Je úplně zbytečné, že se odvoláváte na nějaký socialistický scénář. To číslo 520 milird skutečně, jako by neexistovalo, do žádné bilance státního nebo vládního dluhu se nepočítá, takže je to úplně jedno. Já jsem hlavně chtěl zdůraznit, že nezohledňujete výnosy té intervence a vy jste to pochopil, že zpochybňuji to číslo konkrétně, ano je to má chyba ve formulaci.

Co se týče financování těch neziskovek, to jste nevyzdrojoval a já také nejsem povinen to vyhledávat, takže to zůstává nedořešeno. A rozhodně všechny neziskovky nejsou přisáty na státnoí rozpočet.

Dluh není sociální ani zločinný. Pravicoví guru vždy generovali dluh dvojnásobný než ČSSD a navíc dluh bez výsledku, to je zločinné.

Mé ekonomické myšlení není socialistické, jen ověřuji data a vidím souvislosti, nic víc nic míň. Ideologii v té ekonomice máte právě vy.

Efektivita dotace je zcela samostatné téma a o tom ve vašem článku vůbec nebyla řeč.

Váš článek je primárně o tom, jestli lže Sobotka nebo Singer. Ukázalo se že na scestí zavádí jedině váš článek.

Dále jste heorizoval Václava Klause, já jsem vám dokázal, že je největší ekonomický zločinec a kdyby neměl prezidentskou imunitu, tak už dávno sedí za vlastizradu.

Dále jste tvrdil, že Kalousek dělal dobrou reformu, když podříznul koupěschopnou potávku, tak to jsem už vyvětlil níže, jaký je to nesmysl.

A opravdu mi už nemusíte odpovídat, já nemám potřebu se vykecat, mi jde o snahu přemýšlet a někam dojít.

Vy nechcete nezávisle přemýšlet, jen urputně prosazujete pravicovou ideologii. Ale já vám to neberu, každý se nějak vyvíjí. A ty narážky na nějakého Jiříka Havla jsou také zbytečné komunikační fauly, já toho pána opravdu neznám a nikdy jsem nic od něj nečetl. :)

Takže přeji hezkou dobrou noc. :)

Ema ma maso
před 6 měsíci

Opus111 lže jako když tiskne!

Humorista
před 6 měsíci

Ale je s ním legrace, to musíte uznat.

opus111
před 6 měsíci

"Prostě platí, že lže Singer, nebo Sobotka. Nejhorší je, že nás nyní ničí podle mě oba dva a Rusnok v tom chce pokračovat! Proto neustále tvrdím, že to lidé poznají až po letech. Bohužel. Nebo, až bude další západní krize! A mnozí už se na ni připravují včetně FEDu a ECB!"

Z mých níže uvedených komentářů je jasně dovoditelné, že "Závěr" článku je jeden obrovský omyl.

Ani Sobotka ani Singer si vzájemně neprotiřečí a nelžou a zcela nezávisle na sobě provedli fianční opatření, která pomohla nastartovat ekonomiku ČR do růstu a zajistit 30% snížení nezaměstnanosti.

Prohlášení, že FED a ECB už připravují další západní krizi a spojovat to s údajně nesprávnými kroky Sobotky nebo Singera mi přijde už extremně za čárou.

Pokud ECB nebo FED skutečně chystají nějakou krizi, tak ČNB nebo Sobotka jsou ti poslední, kteří by tomu mohli zabránit.

Je třeba se naučit myslet makroekonomicky, finance státu nejsou rodinný rozpočet.

Jakmile někdo začně psát o financích v rodině v souvislosti s makroekonomikou, tak vždycky je z toho průšvih.

A tento článek je skutečně jeden velký průšvih.

Ema ma maso
před 6 měsíci

Opus lže jako když tiskne!

opus111
před 6 měsíci

"ministryně Marksová rozhazuje desítky miliard a společně s Dienstbierem vybírají na neziskové organizace a nepřizpůsobivé státní pokladnu do mrtě. Ty peníze nejsou v hotovosti, ale za peníze, které si ministr Babiš půjčuje v řádu oněch desítek miliard korun. Prostě na dluh. Zda sedmdesát miliard či padesát zatím nevíme, ale víme, že minulý rok to bylo sakra drahé. 62,8 mld rozházela Marksová dle Špidlova receptu: zdroje jsou! Jenom vždy pípne: ano, vážně je to dluh. Máme se tudíž dobře. Takže se máme dobře, protože si půjčil premiér Sobotka 62,8 miliard?"

Proč nám autor článku podsouvá, že se na neziskový sektor delegují desítky miliard korun? Autore článku, jsi schopen a ochoten doložit nějaké relevantní číslo, kolik že to vláda skutečně posílá na neziskový sektor?

Prý Marxová rozházela 68 miliard a autor se ptá jestli je to dobře a jestli se máme lépe?
Jedna si nemylsím, že ětch 68 milird deficitu, šlo jen na projekty ministerstva práce a sociálních věcí, ale co kdyby se autor článku zeptal, co by se stalo, kdyb těch 68 miliard "nerozházela".

Tak já odpovím. Dělo by se to, co se dělo za Kalouska. Restrikce, které utlumily českou ekonomiku. To je to, co by autor článku udělal, být v odpovědném postavení. Stejně jako Kalousek by se prošetřil až k samotnému propadu nebo kolapsu ekonomiky ČR.

A marně může Bohslav Sobotka vysvětovat Kalouskovi, že nizký strikturálni deficit není vše. Že je třeba také sledovat ostatní ekonomické parametry a také zaměstnanost.
K prosperitě je mžné se jedině proinvestovat, nilkoliv prošetřit.

Je stejně zajímavé, že se nikdo nepozastavuje nad tím, proč Kalousek v době údajné Krize vytvářel rozpočtové rezervy? Není to v rozporu s tím co sám Kalousek tvrdí, že když se DAŘÍ, tak se má šetřit,na horší časy? No budiž, ale proč potom KALOUSEK ŠETŘIL V DOBĚ KRIZE?

opus111
před 6 měsíci

"jsme zažili v roce 1996, kdy Klaus stáhl "balíčkem" rozbíhající se inflaci a guvernér Tošovský ze strachu dramaticky sazbami přitáhl opratě ještě daleko víc. Klaus tenkrát šílel, protože se ekonomika úplně zastavila a on nemohl nic dělat. Pak nadával na Tošovského, kudy chodil."

Opět další manipulace a nebo těžké nepochopení souvislostí.

Prý rozbíhající se inflace v roce 1996 ???

Inflace se rozjela hned v roce 1991. Na vysoké hodnotě roku 1991 měla značný vliv devalvace měny, zřejmě také zrušení takzvané záporné daně v září 1990, které způsobilo značný nárůst cen výrobků a hlavně liberalizace cen od 1.1.1991.

Pak přišel Klaus s nesmyslnými balíčky, kdy chtěl všem utahovat opasky a pak už se prý budeme mít všichni lépe.

V podstatě dělal Klaus přesně to, co potom opakoval Kalousek, který se tímto z ničeho nepoučil. Restrikce a restrikce a oba tímto přivedli ekonomiku do propadu.

Navíc Klaus devalvoval měnu v době, kdy jsme měli záporné zahraniční saldo. To byl prostě zločin, který umožnil zahraničním subjektům výprodej ČR do zahraničí.

Klaus největší ekonomický zločinec jaký se kdy v ČR narodil. Přesně splnil zadání jeho amerických páníčků. Co nejvíce zdevastovat ekonomiku ČR, abychom se stali kolonií západu se vším všudy.

Ema ma Mason's
před 6 měsíci

Sobotka lže jako když tiskne!

opus111
před 6 měsíci

Tvrzení, že "Kalouskovo šetření bylo to nejlepší, co se mohlo udělat" a začít srovnávat s rodinným rozpočtem, tak to je neporozumění a manipulace nejhrubšího zrna.

Stejně jako STÁT není FIRMA, tak stejně finance a rozpočet státu ani zdaleka není totéž co rodinný rozpočet.

Kalousek, který údajně šetřil, nic neušetřil, ve skutečnosti jen odíral lidí o peníze, které mu chyběly proto, že s Topolánkem zavedli Batoh, kterým si podtrhli příjmy ve výši 100 miliard ročně a ve výsledku zadlužil stát dvojnásobně než předchozí údajně rozhazovačná vláda, která se sice zadlužila 400 miliard, ale zvýšila HDP o 800 miliard.

Ta vaše pomyslná rodina, autore článku, která šetří, způsobí to, že jinde nemají odbyt a propustí zaměstnance a sníží výrobu, tím přibude další co šetří a tak dále až to celé zkolabuje.

A to se přesně podařilo Kalouskovi.

Jestli si někdo plete makroekonomiku s rodiným rozpočtem, tak se pak nedivím, že se mohou objevit tak nesmyslné argumenty jako v tomto článku.

Pravicové vlády převážně za ministra Kalouska zadlužily stát o více než 1000 miliard a přírustek 0Kč HDP v běžných cenách, tedy po zohlednění inflace.

Opravdu by mne zajímalo, co vede autora článku k takto průhledným ekonomickým manipulacím?

vlkk
před 6 měsíci

Naprostý souhlas - Kalouskova reforma formou snižování koupěschopné poptávky byla absolutní pitomost.

opus111
před 6 měsíci

Už úvod je zcela manipulativní a bez rozlišovací schopnosti.

Singer přeci neřekl, že ekonomka ČR nešlape, řekl, že roste nejrychleji za posledních sedm let. Ovšem Singer se domnívá, že pro opuštění intervencí by měla být v ještě lepší kondici, neboť ví, že zhruba % HDP napomáhají právě intervence (kurzové rzdíly).

Z pohledu Sobotky šlape excelentně, protože jsou peníze na proklamované předvolební sliby, to jest provádět deklarované fiskální kroky, přidávat na platech státním úředníkům, lékařům, učitelům, důchodci dostanou sta korun, byť inflace je skoro nulová a ceny jsou nehnutelné.

Žádné rozpory v tom nejsou.

Kondice ČR je dobrá také díky oslabené koruně ale není rozhodně jen díky oslabené koruně. Kurzové rozdíly hrají ve prospěch růstu asi 20%, to jest zhruba 1% HDP.

A pokud se pro tento rok čeká nižší čerpání fondů EU a ještě by ubyly finance z kurzových rozdílů, tak by už to mohlo mít vliv výrazný. Prto oceňuji komplexní přístup pana guvernéra Singera.

Dále si zcela vymýšlí autor článku částku 520 milird korun.

Je to přesně naopak, na kurzových rozdílech vydělala ČNB hned na počátku stovky miliard, kdy EUR byl za 28Kč. A zaplatila tímto všechny propady ČNB z minulých let. Potom kurs mírně posílil, ale pořád je ČNB v plusu.

ČNB počítá jasně s tím, že koruna už nikdy neposílí, protože tomu zabrání mírná inflace, která se jistě brzy dostaví, protože již začala stoupat cena ropy. A pohonné hmoty mají na inflaci výrazný vliv.

Článek musím celkově hodnotít jako populistický, neodborný, bez rozlišovací schopnosti a navíc až trapně manipulativní.

Rozhodně nelže ani Singer ani Sobotka, jen autor článku neumí odložit ideologické brýle, které mu brání vnímat objektivní realitu.

Strécu
před 6 měsíci

jste velice jednoduchý člověk.

--------------------------------------------------------------------------------

7. dubna 2016 10:45 Lidovky.cz > Byznys > Státní pokladna
Tažení proti silné koruně: ČNB
intervenovala celkem už za 520 miliard
Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/tazeni-proti-si...

Proč se alespoň nezkusíte podívat na oficiální či jiné stránky?

opus111
před 6 měsíci

Strécu, o to číslo totiž vůbec nejde. Je úplně jedno, jestli máš v kešeni Koruny nebo Eura.

Oslabením koruny se zhodnotil kurz i těch EUR, které už měla ČNB coby devizové rezervy nakoupené dávno předtím.

A po těchto kurzových rozdílech je ČNB v plusu a ještě smazala ztráty z minulých let.

Bavit se tedy o nějakých 520 miliardách ve stylu, "nás to stálo" je absolutní nesmysl!

Nic nás to nestálo, jen ty peníze máme v jiné měně!

Ale na té oslabené koruně, vydělává zahraniční obchod 40-50 miliard ročně a to už jsou peníze navíc, saldo se počítá přímo do HDP.

Strécu, je třeba myslet makroekonomicky. To není domácí účetnictví. :)

Strécu
před 6 měsíci

vy to máte v tej hlavě nějaké vygéblované. Proč asi se zlevňuje měna? Aby netvrdla. A když ztvrdne na konci tak co? Aha, bude tvrdá. Enom jaksi ta měna tvrdá našetřená eurová změkne a Singerovi to bude naozaj jedno. Akorat ta gebule bude bolet. Včil múdrujte.

opus111
před 6 měsíci

Proč bych to měl mít vygéblované a proč mne vůbec urážíte?

Že jste nepochopil smysl těch intervencí, tak to je váš problém, né můj!

Jsme silně proexportní ekonomika, máme kladnou obchodní bilanci, saldo přes 300 miliard Kč ročně a slabší koruna je pro nás výhodná, prtože to vydělává ekonomice ČR 40-50 miliard ročně.

Prot se Singer vůbec nějakým číslem 520 milird nezabývá, protže on víd předvším ty přínosy pro ekonomiku,ať už přímé výnisy na saldu, nebo nepřímé zisky napříjklad podpoře zaměstnanosti. Navíc máme pořád ty EURa.

A pokud nějací škarohlídí argumentují tím, že by se něco mohlo podělat v Eurizóně, tak to teprve výrazně vyděláme, protože první co by se v případě problémů stalo, by bylo silné oslabení koruny, protože nějaké pohyby v Eurozóně mají vždy nejdříve dopady na ty slabší ekonomiky.

ČNB vůbec nepředpokládá, že koruna posílí, protože už moc dlouho je nulová inflace. Příčinou nulové inflace byla dlouhodobá krize domácí spotřeby, kterou inicoval Kalousek nesmyslýmu restrikcemi. Lidé odkládali spotřebu a ekonomika se posouvala dokonce do deflace. Tomuto propadu zabránila ČNB intervencí, ale nepodařilo se nastartovat mírnou inflaci, protože do toho přišla levná ropa a citelné zlevnění pohonných hmot.

Oba tyto faktory nyní končí, domácí spotřeba jede nahoru a také cena pohonných hmot jde nahoru. Již v tomto roce očekávám vyšší inflaci přes 1%.

Toto se samozřejmě projeví i na kurzu EUR/Kč a koruna přirozeně nebude posilovat.

Strécu, to je makroekonomika, to není domácí účetnictví.

111 si dělá legraci
před 6 měsíci

s 520 miliardami se netrefil, tak bude prodávat do pouště. Beduíni tam budou stát fronty na písek. Strécu strécu, problém je prodat a ne vyrobit. Takže když na západě vypukne krize, tak jim to tam budeme lifrovat horem dolem. Jako v roce 2009. Strécu, s vámi je legrace. Další vtip za 500 bude?

Cha cha, podle 111
před 6 měsíci

To špatně okopírovali z Pařátu!

KROKODÝL
před 6 měsíci

Milý Petře,to co dělá Singer a jeho prožidovská banda není nic jiného,než likvidace úspor té části společnosti,která se snažila zabezpečit třeba na stáří či horší časy.Zastřelení za úsvitu by bylo to nejmenší pro tyto gaunery.

opus111
před 6 měsíci

Za poslední dva roky intervencí ČNB je inflace v ČR blízká nule, takže žádné úspory se neznehodnocují.

Nevím tedy, jak jste došel k vašemu závěru, že právě Singer znehodnocuje úspory obyvatel ČR?

Wombat
před 6 měsíci

"...takže žádné úspory se neznehodnocují." Tak nevím, nejsem ekonomický expert - ale jestli v roce 2013 byl USD za 19-20 Kč a dnes je za 24-25 Kč, tak logicky za např. 10.000 naspořených korun koupím dnes o dost méně, než v roce 2013. Jak s etedy vyvinula dnešní hodnota mých úspor vůči roku 2013? Zhodnotily se nebo znehodnotily?

Volf Gang
před 6 měsíci

Rok míra inflace (zdroj ČSÚ)
2015 0,3
2014 0,4
2013 1,4
2012 3,3
2011 1,9
2010 1,5
2009 1
2008 6,3
2007 2,8
2006 2,5
2005 1,9
2004 2,8
2003 0,1
2002 1,8
2001 4,7
2000 3,9
1999 2,1
1998 10,7

opus111
před 6 měsíci

Hodnota vašich úspor vztaženo k vaší kupní síle v ČR se za poslední dva roky nezměnila.

Pokud spoříte v KČ a inflace za poslední dva roky byla nula, tak jste o nic nepřišel.

Nějaké převody na USD to jsou jen spekulace, co by kdyby.

Kdybyste si spořil v USD, tak jste mohl i vydělat. No a teď můžeme jen spekulovat, kolik lidí takto vydělalo a kolik takto prodělalo, to nemá smysl.

Ema má maso
před 6 měsíci

Opus lže jako když tiskne!

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...