Nečekaná zpráva ČNB: ještě za Nečase a Kalouska se snížil opět dluh

Snad embargo v našem státě nedává na titulní strany, čím by se strašně chlubil každý stát, každá vláda, každá politická strana ve vládě: za třetí čtvrletí poklesl zahraniční dluh!

Zahraniční dluh Česka se ve třetím čtvrtletí snížil o 78,8 miliardy korun na 1,946 bilionu bilionu . Představoval tak 50,6 procenta hrubého domácího produktu. Na poklesu zadluženosti mělo nejvyšší vliv snížení zahraničních závazků podnikového sektoru.

Jistě, ještě je stále vyšší, než před rokem, kdy jsme procházeli další obrovskou krizí, ale i tak výsledky jsou perfektní. Od druhého čtvrtletí se obrací trajektorie a proto vláda musela padnout... Stačí se podívat nejenom na jih, ale i do Francie či jinam.

Pokles stavu zahraniční zadluženosti byl patrný i u ostatních sektorů. V bankovním sektoru se splácely krátkodobé vklady a dlouhodobé finanční půjčky. Bankovní sektor včetně ČNB má podíl na zahraničním dluhu 22,9 procenta.

Pokles zahraničního zadlužení vládního sektoru je důsledkem snížení stavu vládních dluhopisů v držbě zahraničních investorů. Zahraniční závazky vládního sektoru naplňují 28,8 procenta celkové zahraniční zadluženosti.

"Ve struktuře zahraničního dluhu se pokles stavu zahraničních závazků v nejvyšší míře promítl v poklesu podílu mezipodnikových půjček v rámci PZI (přímých zahraničních investic) a ve snížení vkladů nerezidentů. Nejvíce používané instrumenty jsou dluhopisy a půjčky (66 procenta zahraničního dluhu)," dodala ČNB.

Podíl soukromého sektoru na dlouhodobé zahraniční zadluženosti se ve třetím čtvrtletí nezměnil, a činí tak 46,1 procenta. Zbývající část tvoří závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují závazky vládního sektoru, závazky soukromých subjektů garantované vládou a závazky subjektů s majoritní účastí státu se splatností nad jeden rok.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí ve třetím čtvrtletí klesl o 45,5 miliardy na 1,87 bilionu . Poměr schodku investiční pozice k HDP se snížil v běžných cenách na 48,7 procenta. Meziročně je schodek investiční pozice rovněž nižší, a to o 60,5 miliardy .

 

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
marvin jones
před 3 roky

Dobrý den, stres a osobní nebo podnikatelský úvěr Potřebujete rychle bez souhlasu? Pokud ano, obraťte se na nás, protože my jsme nyní nabízí hlavní úrokovou sazbu ve výši 3%. Náš úvěr je v bezpečí, pro více informací a aplikací, odpovězte prosím na tento e-mail. (Financeleasingcorp@yahoo.com) S pozdravem

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...