Informace: Registrace ke splutí Vltavy na Šumavě zahájí park 23. dubna

Správa Národního parku Šumava zahájí v týdnu od 23. dubna do 29. dubna registraci pro splutí Vltavy v úseku od Soumarského Mostu po most u Pěkné. Tak jako v uplynulých dvou letech se bude provádět buď prostřednictvím internetového registračního systému na stránkách www.npsumava.cz, případně v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský Most.

Splouvání tohoto úseku Vltavy je omezeno kvůli chráněným druhům živočichů. Zatímco loni jím při hladině vody pod 61 centimetrů mohlo v jeden den splout maximálně 63 lodí, letos to bude jen 28 lodí, a to v doprovodu průvodce. Bez zvláštního poplatku bude provázet skupinku maximálně sedmi lodí.

Ustanovení je součástí návštěvního řádu parku, který byl po tahanicích schválen loni. Platnost má na dva roky. Současné vedení parku se ho snaží od samého začátku zvrátit ve prospěch vodáků. Mimo jiné zadalo nové studie výskytu perlorodky říční a vlivu splouvání na její životní prostředí.

Turisté budou moci na Vltavu od Soumarského Mostu od 1. do 31. května vyplout na kanoích a kajacích jen o víkendech. Pokud bude hladina u Soumarského Mostu sahat do půl metru, platí zákaz splouvání, mezi 50 a 61 centimetry může vyplout jen 28 registrovaných plavidel s průvodcem. V případě, že bude vody dost a hladina překročí limit 61 centimetrů, není množství lodí omezeno.

Tatáž pravidla platí i v hlavní sezoně od 1. června do 31. října, kdy lze řeku splouvat každý den. O režimu splouvání se podle výšky hladiny rozhoduje denně v 08:00.

Loni se na přísně střežený úsek Teplé Vltavy vydalo 3406 lodí, o 1494 méně než v roce 2010. Zákaz splouvání kvůli nedostatku vody v korytě platil pro 46 dnů. V roce 2010 se na tento zhruba sedmnáctikilometrový úsek řeky vydalo na 4900 lodních posádek, což bylo o 500 víc než v roce 2009. Počasí vodákům tehdy přálo a správa parku nemusela vydat žádný zákaz splouvání, hladina v sezoně neklesla pod půl metru. Protože v povolených kanoích plují obvykle dva lidé, prohlédlo si tehdy romantický úsek řeky téměř 10.000 lidí.

V Národním parku Šumava se vodáci mohou vydat na kanoích a kajacích bez registrace na řeku Vydru, Otavu a další úseky Vltavy.


Jaroslava Mikešová

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...